Wołowina to mięso, które obecnie straciło nieco ze swojej dawnej popularności. Głównym powodem jest cena. Dawniej wołowina była znacznie tańsza, dziś przegrywa z wieprzowiną i coraz częściej goszczącym na naszych stołach drobiem.
Niektórzy nie przepadają za wołowiną, gdyż uważają ją za mięso suche i łykowate. Nic bardziej błędnego. Odpowiednio przyrządzona i doprawiona, zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia. Warto więc, od czasu do czasu, przyrządzić z niej jakieś danie.
Dobrym pomysłem będzie sztufada z udźca wołowego lub zrazy wołowe. Na befsztyk najlepiej nadaje się polędwica, ewentualnie ligawa. Można też przyrządzić tatar z mięsa mielonego lub choćby rosół wołowy, do którego obowiązkowo wrzucimy szponder. Możliwości jest bardzo wiele.
Przyprawy odpowiednie dla wołowiny to świeżo mielony pieprz i listek laurowy. Warto podczas jej przygotowywania dodać cebulę i wiórki masła. I obowiązkowo podlać czerwonym winem.
Wołowina na różne sposoby to bardzo dobry pomysł na przyjęcie dla znajomych. Warto poszperać w przepisach i odświeżyć zapomniane smaki, a może nawet wyczarować coś oryginalnego. Wołowina otwiera przed nami szerokie pole do popisu.