Maseczki wykonane samodzielnie w domu pomagają nam zaoszczędzić trochę pieniędzy.
Ale nie tylko. Uczą nas wiele o bogactwach zawartych w owocach i warzywach. Swoją skutecznością potrafią często zadziwić. Dają też ogromną satysfakcję.
Oto kilka przepisów (wypróbowanych):
Maseczka wiosenna – rumiankowa
Odświeża i rozjaśnia cerę po zimie.
1 żółtko zmieszać z 1 łyżeczką miodu, 1 łyżeczką oliwy i 1 łyżką mocnego naparu rumianku. Nałożyć na twarz.
Maseczka marchewkowa – łagodząca
Pomaga w leczeniu niedoskonałości skóry twarzy.
Utrzeć dwie marchewki, zmieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 żółtkiem.
Maseczka ogórkowa – wybielająca
Obłożyć twarz plasterkami ogórka lub 2 łyżeczki startego ogórka zmieszać z 1 łyżeczką śmietanki.
Maseczka dla cery tłustej
1 łyżkę startego jabłka zmieszać z ugotowanym, rozgniecionym ziemniakiem. Dodać kilka kropel wit. A i D oraz pianę z białka.
Maseczka truskawkowa dla cery tłustej
Rozgnieść trzy truskawki. Dodać pianę z połowy białka. Nałożyć na twarz aż do wyschnięcia.
Maseczka twarogowa dla cery mieszanej
2 łyżki twarogu rozetrzeć z łyżeczką mleka i utartym jabłkiem. Nałożyć na 20 minut.
Maseczka z kiszonej kapusty
Zmiksować kapustę. Dodać ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka.
A poza tym twarz można obkładać lub przecierać:
ogórkiem,
pomidorem,
truskawką,
brzoskwinią,
mlekiem słodkim (cera sucha i normalna),
mlekiem zsiadłym (cera tłusta).
Wszystkie maseczki zmywamy po ok.15-20 minutach, letnią przegotowaną wodą. Stosujemy krem odpowiedni do rodzaju cery.