Sałatki i surówki można przygotować niemal z wszystkiego, co jest pod ręką. Wcale nie są takie trudne do zrobienia. Sztuka rozpoczyna się podczas dodawania przypraw. Oto garść przepisów:
Buraczkowa
Ugotować buraczki i marchew. Zetrzeć. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę. Doprawić octem winnym, solą i cukrem.
Z czerwonej kapusty
Zszatkować czerwoną kapustę, posolić, podusić ale nie wyciskać soku. Dodać starte jabłko i cebulę. Doprawić cukrem i pieprzem. Polać olejem i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Z selera
Selery zetrzeć, troszeczkę zakwasić kwaskiem cytrynowym, gdyż czernieją. Dodać starte jabłko, sól i albo śmietanę albo majonez.
Z selera II
Ugotować selera i pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę z puszki, dwa pokrojone w kostkę jabłka, jedną pomarańczę pokrojoną w grubą kostkę. Doprawić, dodać majonez.
Z kalafiora
Kalafior obgotować. Dodać kukurydzę z puszki, sparzone rodzynki, majonez. Doprawić.
Z pora
Pora pokroić. Dodać pokrojoną marynowaną paprykę i cebulę. Lekko posolić. Dodać majonez lub jogurt.
Z białej kapusty
Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko, marchewkę i ogórka. Dodać pokrojonego pora. Doprawić olejem, odrobiną musztardy, solą, cukrem i pieprzem.
Z kapusty włoskiej
Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę lub bardzo drobne piórka cebulę, ogórka kiszonego i zieloną pietruszkę. Doprawić olejem, octem, solą i cukrem.
Z rzepy
Rzepę obrać, zetrzeć na tarce, dodać tarte jabłko i marchew. Doprawić cukrem, kwaskiem cytrynowym, majonezem lub oliwą.
Z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską pokroić. Dodać pokrojonego pomidora, ogórka, paprykę i zieleninę. Doprawić oliwą, octem, solą, pieprzem i cukrem.
Z kapusty pekińskiej II
Kapustę pekińską pokroić, dodać pokrojone brzoskwinie z puszki, sparzone rodzynki, majonez, sól i pieprz.
Z kalarepy
Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzeć jabłko. Dodać pokrojonego w kostkę świeżego ogórka i szczypiorek. Doprawić jogurtem, przecierem pomidorowym, kwaskiem cytrynowym, ewentualnie musztardą. Dodać cukier, sól i pieprz.
Z kalarepy II
Kalarepę obrać i zetrzeć. Dodać pokrojoną małą kapustę pekińską, świeżego ogórka i paprykę w kostkę, nać selera, suszone morele i orzechy. Doprawić olejem, cytryną, cukrem, solą, pieprzem.