Zakwas na żur, żurek w proszku lub żurek instant można oczywiście kupić gotowy w sklepie i ugotować w mgnieniu oka.
Można też spróbować przyrządzić go tak, jak to robiły nasze babcie i kontynuować dawną tradycję.
Kto raz się rozsmakuje, nie będzie chciał innego żurku.
Potrzebne składniki
1/2 szklanki mąki żytniej
2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
skórka z 1 kromki razowego chleba (niekoniecznie)
Mąkę żytnią mieszamy z ciepłą, przegotowaną wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy do szklanego lub kamiennego naczynia.
Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie żuru, dodajemy również skórkę z razowego chleba.
Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez kilka dni.
Po tym czasie żur jest gotowy.
Przelewamy go, nie cedząc, do butelek i pasteryzujemy ok.15-20 minut.
Przygotowując zupę możemy dodać żur odcedzony lub razem z zawiesiną.
Zawsze dodajemy go tuż przed zakończeniem gotowania.