ZARADNE BABKI. pl






KUCHNIA

Skarby ukryte w ...czekoladzie



Uwielbiana przez dzieci i... przez dorosłych. Poprawia samopoczucie, zaspokaja apetyt na słodkie, dodaje energii. Co jeszcze kryją w sobie pyszne, brązowe kostki?





A może wołowina?



Zastanawiasz się, co przyrządzić z wołowiny? Odpowiednio doprawione danie zachwyci Twoich domowników, nawet jeśli dotąd jedli tylko wieprzowinę i drób.





Co przyrządzić z kalafiora



Kalafior to bardzo smaczne warzywo, ale podawany ciągle w ten sam sposób może się znudzić. Warto więc poeksperymentować, i w sezonie, kiedy kalafiorów jest mnóstwo i są one tanie, przyrządzić smaczne kalafiorowe dania.





Zioła w kuchni, czyli co do czego...

Jeśli należysz do grona osób, które do potraw dodają wyłącznie sól i pieprz, zobacz czym jeszcze możesz uświetnić swoje dania. Istnieje tak wiele przyprawowych ziół, że szkoda ich nie wykorzystać.





Domowe przetwory




Okres wakacyjny to czas przetwarzania owoców i warzyw. Zobacz kilka przepisów.





Domowe sałatki i surówki


Sałatki i surówki można przygotować niemal z wszystkiego, co jest pod ręką. Wcale nie są takie trudne do zrobienia. Sztuka rozpoczyna się podczas dodawania przypraw. Zobacz garść przepisów:







Skarby ukryte w ...dyni



Kiedy ostatnio jadłaś dynię? Czy wiesz jak wiele skarbów w sobie kryje?
A może należysz do osób, które jeszcze nie spróbowały tego imponującego wielkością warzywa ani jego pestek?



Sekrety stosowania żelatyny

Czy wiesz jak przyrządzić wspaniałą galaretkę owocową, krem czy "zimne nóżki"? Tajemnica udanej potrawy tkwi między innymi w umiejętnym zastosowaniu żelatyny. Przeczytaj ile i do czego należy jej dodawać, jak przeliczyć żelatynę w listkach i o czym pamiętać, by zamiast galaretki nie wyszła zupa albo guma.



Jak stosować folię aluminową

Folia aluminiowa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją bardzo często; do pieczenia, gotowania albo do... zawijania kanapek. Nie wszyscy jednak potrafią odpowiedzieć, dlaczego jedna jej strona jest błyszcząca a druga matowa.
A Ty... Czy znasz tajemnicę aluminiowej folii?




Jak gotować kasze na sypko i półsypko

Szybkie tempo życia i wygoda skłaniają nas do korzystania z obecnych na rynku gotowych torebek, w których bez przypalania garnka, w krótkim czasie ugotujemy ryż albo kaszę. Każdy jednak, kto kiedykolwiek spróbował ugotowanej tradycyjnym sposobem kaszy gryczanej albo ryżu na sypko, przyzna rację stwierdzeniu, że przetworzone nadmiernie ziarenka nie mają już takiego smaku, jakim raczyli swoje podniebienia nasi przodkowie.
Warto więc poświęcić czasami trochę więcej ze swojego dnia i przygotować przepyszne danie, którego sekret tkwi w użytych proporcjach wody i kaszy.




Jak tanim kosztem urządzić najprostszą wędzarnię.

Najprostszą wędzarnię, składającą się z paleniska, kanału dymnego i komory wędzarniczej można zrobić samemu. Materiały do pracy są powszechnie dostępne. Patent jest dobrze znany, takie wędzarnie "od zawsze" robiono na wsiach.




Jak wybrać i oporządzić karpia

Karp to nieodłączny element polskiej Wigilii. Jeszcze do niedawna obowiązkowo należało kupić żywe ryby, które później, ku uciesze dzieci pływały w wannie.
Dziś coraz więcej osób decyduje się na zakup ryb mrożonych, a to z braku czasu lub też niechęci do ich zabijania.
Z każdego rodzaju karpia można przygotować wspaniałe potrawy.
Ważne jednak, aby ryba była świeża.




Pozostałe artykuły:

  1. Skarby ukryte w ...kapuście
  2. Skarby ukryte w ...botwince
  3. Jak suszyć warzywa i owoce
  4. Jak nakrywać do stołu
  5. Uwaga! Azotany!
  6. Sushi - egzotyczny smak
  7. Śniadanko dla niejadka
  8. Sekrety ciasta drożdżowego
  9. Jak zrobić majonez
  10. Jak zrobić zakwas na żur
  11. Jak kisić i solić grzyby
  12. Jak zrobić kwas chlebowy

Akcje charytatywne-Kontakt-Mapa witryny- Polityka prywatności
© Copyright by "www.zaradnebabki.pl"