ZARADNE BABKI. pl






KUCHNIA

ZESZYT Z PRZEPISAMI
Domowe sałatki i surówki

Sałatki i surówki można przygotować niemal z wszystkiego, co jest pod ręką. Wcale nie są takie trudne do zrobienia. Sztuka rozpoczyna się podczas dodawania przypraw. Oto garść przepisów:

Buraczkowa

Ugotować buraczki i marchew. Zetrzeć. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę. Doprawić octem winnym, solą i cukrem.

Z czerwonej kapusty

Zszatkować czerwoną kapustę, posolić, podusić ale nie wyciskać soku. Dodać starte jabłko i cebulę. Doprawić cukrem i pieprzem. Polać olejem i sokiem z cytryny. Wymieszać.

Z selera

Selery zetrzeć, troszeczkę zakwasić kwaskiem cytrynowym, gdyż czernieją. Dodać starte jabłko, sól i albo śmietanę albo majonez.

Z selera II

Ugotować selera i pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę z puszki, dwa pokrojone w kostkę jabłka, jedną pomarańczę pokrojoną w grubą kostkę. Doprawić, dodać majonez.

Z kalafiora

Kalafior obgotoać. Dodać kukurydzę z puszki, sparzone rodzynki, majonez. Doprawić.

Z pora

Pora pokroić. Dodać pokrojoną marynowaną paprykę i cebulę. Lekko posolić. Dodać majonez lub jogurt.

Z białej kapusty

Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko, marchewkę i ogórka. Dodać pokrojonego pora. Doprawić olejem, odrobiną musztardy, solą, cukrem i pieprzem.

Z kapusty włoskiej

Kapustę pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę lub bardzo drobne piórka cebulę, ogórka kiszonego i zieloną pietruszkę. Doprawić olejem, octem, solą i cukrem.

Z rzepy

Rzepę obrać, zetrzeć na tarce, dodać tarte jabłko i marchew. Doprawić cukrem, kwaskiem cytrynowym, majonezem lub oliwą.

Z kapusty pekińskiej

Kapustę pekińską pokroić. Dodać pokrojonego pomidora, ogórka, paprykę i zieleninę. Doprawić oliwą, octem, solą, pieprzem i cukrem.

Z kapusty pekińskiej II

Kapustę pekińską pokroić, dodać pokrojone brzoskwinie z puszki, sparzone rodzynki, majonez, sól i pieprz.

Z kalarepy

Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzeć jabłko. Dodać pokrojonego w kostkę świeżego ogórka i szczypiorek. Doprawić jogurtem, przecierem pomidorowym, kwaskiem cytrynowym, ewentualnie musztardą. Dodać cukier, sól i pieprz.

Z kalarepy II

Kalarepę obrać i zetrzeć. Dodać pokrojoną małą kapustę pekińską, świeżego ogórka i paprykę w kostkę, nać selera, suszone morele i orzechy. Doprawić olejem, cytryną, cukrem, solą, pieprzem.

<

Przeczytaj również:

  1. Skarby ukryte w ...dyni
  2. Jak przyrządzić kalafiora
  3. Domowe przetwory
  4. Śniadanko dla niejadka


  5. Więcej artykułów

Akcje charytatywne-Kontakt-Mapa witryny- Polityka prywatności
© Copyright by "www.zaradnebabki.pl"