Smak ciasta drożdżowego dla wielu z nas oznacza smak dzieciństwa. Czujemy do niego sentyment, choć wydaje się nam trudne do upieczenia. Bo przecież trzeba zrobić zaczyn, wyrabiać, czekać aż wyrośnie…
Skomplikowane?
Tylko pozornie!
Trudność wykonania ciasta drożdżowego jest bowiem podobna jak innych ciast.
Pamiętać tylko trzeba o kilku zasadach i ich się trzymać.
Drożdże
Jak sama nazwa wskazuje, jednym ze składników ciasta drożdżowego są drożdże. Powinny one być dobrej jakości, inaczej ciasto nie wyrośnie prawidłowo.
Możemy kupić drożdże piekarskie świeże lub użyć suszonych.
Drożdże świeże są nietrwałe. Należy sprawdzić czy mają jednolitą, jasnobeżową barwę i charakterystyczną strukturę po przełamaniu.
Drożdże suszone przed zastosowaniem musimy ożywić. Najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu..
Z drożdży przed pieczeniem robimy rozczyn. Dodajemy trochę ciepłego (nie gorącego) mleka, mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. (Ja wkładam do leciutko rozgrzanego piekarnika)
Gdy podwoi swoją objętość- dodajemy do ciasta.
Wyrabianie ciasta
Wszystkie składniki podane w przepisie powinny mieć odpowiednią temperaturę (ok.25-35 stopni).
Do miski z mąką (ważne, aby była przesiana przez sito) dodajemy rozczyn i jajka.
Wyrabiamy.
Gdy składniki się połączą (mniej więcej) – wlewamy roztopiony, ciepły lecz nie gorący tłuszcz. Mieszamy aż ciasto go wchłonie.
Dalej wyrabiamy ciasto aż będzie odrywać się od dłoni.
Gotowe, surowe ciastro przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Postarajmy się aby chociaż część przewidzianego do wypieku tłuszczu była masłem.
Zdecydowanie poprawia to jakość ciasta.
Pieczenie
Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem lub chociażby mlekiem z cukrem. W kryzysowej sytuacji może być nawet osłodzona woda.
Blachę wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika (ważne!).
Pieczemy w zależności od wielkości w temp 180-220 stopni, od 20 minut (małe wypieki) do 40-45 minut (większe).
Przed wyjęciem sprawdzamy czy ciasto jest wypieczone za pomocą cienkiego drewnianego patyczka. Powinien być suchy.
Rodzaje ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe można wykonać na trzy sposoby:
– na rozczynie
– na rozczynie ale zaparzając mąkę
– bez rozczynu
Tenostatni sposób wymaga większej ilości drożdży i dłuższego wyrobienia, inaczej ciasto nie będzie właściwie spulchnione.
Mrożenie surowego ciasta
O tym, że zamrozić można gotowe wypieki wiemy wszyscy doskonale i nie trzeba nas tego uczyć. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że do mrożenia nadaje się także surowe ciasto drożdżowe.
Jest to oczywiście możliwe, gdy posiadamy zamrażalnik mrożący powyżej -10 stopni.
Ciasto drożdżowe uformowane w blaszce i podrośnięte, zamiast do piekarnika wstawiamy do… zamrażalnika.
Czekamy aż stwardnieje na kamień i dopiero wtedy przekładamy do woreczka.
Gdy przyjdzie nam ochota na świeżą drożdżówkę, rozmrażamy pakunek, czekamy aż lekko zacznie rosnąć i pieczemy.