Jest pyszna i jest tucząca. Lubią ją dzieci, lubią dorośli. Jedni mogą ją jeść niemal bezkarnie, inni bardzo uważają, aby nie odłożyła się w talii. Czekolada – królewska słodycz uwielbiana na całym świecie. Mimo, że należy do krytykowanych przez żywieniowców łakoci, nie jest wcale nic nie warta. Wręcz przeciwnie, wśród słodyczy uchodzi za najbardziej wartościową.
Czekoladę wytwarza się z tłuszczu kakaowego i miazgi kakaowej, cukru i innych dodatków. Zawiera ona sporo magnezu i potasu, a także fosforu i żelaza. Ale to nie wszystkie jej zalety. Czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, witamin z grupy B, zawiera także witaminę E. Tak jak pozostałe słodycze, jest bardzo kaloryczna. jedna tabliczka dostarcza ponad 500 kalorii.
Na rynku dostępne są różne rodzaje czekolady. Najwartościowsza jest czekolada gorzka, która zawiera najwięcej kakao. Najsmaczniejsza, natomiast – mleczna, bardzo lubiana przez dzieci. Jest też czekolada biała, w której nie znajdziemy miazgi kakaowej, tylko sam tłuszcz kakaowy. Oprócz tych trzech rodzajów, produkuje się również czekoladę z orzechami, bakaliami oraz czekolady nadziewane. Wszystkie czekolady zawierają dużą ilość tłuszczu, dlatego należy je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, chroniąc przed światłem.