Kapusta to powszechne i zarazem bardzo cenne warzywo.
Cztery główne gatunki dostępne na rynku to: kapusta biała, włoska, czerwona i pekińska.
Wszystkie one są bardzo dobrym źródłem witaminy C i A, a także
żelaza (biała, czerwona, pekińska)
magnezu (biała, włoska)
potasu (biała, włoska, pekińska) i wapnia (pekińska).
Najwięcej wartości odżywczych ma kapusta surowa oraz kwaszona. Nie wszyscy jednak mogą jeść surową kapustę, gdyż ulega ona fermentacji w żołądku i nasila problemy zdrowotne u osób, które mają skłonności do wzdęć. Kapusta kwaszona jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem, gdyż ona takich problemów nie powoduje.
Spożywanie kapusty powinny także ograniczyć osoby mające problemy z tarczycą, zawiera ona bowiem składniki przyczyniające się do powstawania wola.
Kapusta pomaga chronić organizm przed przeziębieniami. Jej sok stosowany bywa przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Goi je, a także działa ochronnie na śluzówkę żołądka.
Dzięki sporym ilościom dobrze przyswajalnego żelaza, kapusta działa krwiotwórczo. A wpływając na zmniejszenie ilości estrogenów we krwi, chroni przed rakiem piersi.
Kuracja sokiem z kapusty.
Trzytygodniowa kuracja sokiem kapuścianym jest przeznaczona dla osób, które nie mają żadnych przeciwwskazań lekarskich do spożywania kapusty.
Każdego dnia należy przygotować i wypić szklankę świeżego soku z surowej kapusty, z dodatkiem soku pomidorowego.