Błonnik pokarmowy to ostatnio bardzo często zachwalany składnik produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Definicję tego pojęcia trudno ująć w kilku słowach, bo nie jest to jeden związek a grupa związków chemicznych, nie trawionych przez organizm człowieka. I choć nie ulega strawieniu, błonnik uważany jest za niezbędny w codziennym żywieniu. Jego rolę trudno przecenić, bo przypisuje mu się wpływ na bardzo wiele funkcji i czynności organizmu.
Przede wszystkim (zauważono to najwcześniej) błonnik odpowiedzialny jest za prawidłową perystaltykę jelit. Dostarczając organizmowi jego odpowiednich ilości zapobiegamy zaparciom, a usprawniając pracę jelit przyczyniamy się do utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej. Dobrze pracujące jelita to zdrowe jelita. Zmniejsza się więc ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, polipy czy guzki krwawnicze.
Inną zaletą spożywania błonnika jest obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową. Poza cholesterolem, błonnik zmniejsza też wchłanianie kwasów tłuszczowych i innych szkodliwych substancji, które wraz z pożywieniem dostają sie do naszego organizmu.
To jeszcze nie wszystkie zalety błonnika pokarmowego. Każda kobieta na pewno doceni jego niebagatelną rolę w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i zmniejszając łaknienie. Zmniejsza też wchłanianie węglowodanów.
Tak wiele zalet niepozornego błonnika zmusza nas do głębszego przeanalizowania naszej diety i wprowadzenia większej jego ilości w codziennym pożywieniu.
Gdzie znaleźć błonnik pokarmowy?
Jako że błonnik pokarmowy to związek chemiczny obecny w roślinach, w roślinach powinniśmy go szukać.
Godne polecenia są warzywa strączkowe, a także marchew, pietruszka i seler. W społeczeństwie przyjęło się, że bardzo dobrym źródłem błonnika są jabłka. To prawda, choć trochę więcej mają go czarne porzeczki i maliny. Ale nie tylko owoce i warzywa dostarczają błonnika. Cennym jego źródłem są otręby. Można je dodać do jogurtu i kefiru, można też posypać nimi kanapkę. Warto również jeść bakalie, zwłaszcza migdały, orzechy czy suszone śliwki. Nasz organizm będzie wdzięczny, gdy przerzucimy się na pieczywo z pełnego przemiału i zrezygnujemy z fast foodów, a zamiast frytek zjemy porcję kaszy gryczanej.
A co można polecić tym, którzy mimo chęci dbania o własne zdrowie, nie mają czasu i możliwości na zmianę nawyków żywieniowych? Dla nich zbawienne mogą okazać się suplementy diety dostępne w aptekach. Wśród obecnych na rynku preparatów, każdy na pewno znajdzie cos odpowiedniego dla siebie.
Z błonnikiem pokarmowym, jak ze wszystkim innym nie można przesadzać. Dietę należy zmieniać stopniowo, zwiększając każdego dnia jego ilość. Wskazane dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej wynosi 25g.
(u)