Zdrowie,  Zioła i rośliny lecznicze

Lecznicze właściwości mięty pieprzowej

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to chyba najbardziej znane ziółko, choć pewnie spora liczba osób kojarzy ją głównie z cukierkami, pastą do zębów czy miętowym zapachem. Ale też wielu z nas pija herbatkę miętową czy zażywa kropli.
Miętę można z powodzeniem uprawiać w doniczce na balkonie lub parapecie.
Napar z świeżego liścia jest niebywale aromatyczny i mocny. Warto mieć więc miętę pod ręką.

Co zawiera mięta?
Surowcem zielarskim są liście i szczyty pędów. Zawierają one olejki eteryczne: mentol i menton, a także garbniki i kwasy organiczne.

Działanie mentolu jest silnie bakteriobójcze oraz lekko przeciwbólowe (ów przyjemny chłód jaki odczuwamy ssąc np cukierki miętowe).

Ziele mięty stosuje się przy wymiotach i nudnościach, gdyż pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy.
Inne lecznicze wskazania to wzdęcia, zaburzenia apetytu, trawienia, zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych (działa żółciopędnie i żółciotwórczo), a także migrena, bezsenność, zaburzenia nerwowe.

Jak widać, mięta jest zielem niemal wszechstronnym. Warto więc ją popijać między posiłkami i zachęcać innych do picia herbatki miętowej.