Dobre rady,  Zdrowie,  Zioła i rośliny lecznicze,  Zrób to sam

Nalewki „pieprzówka” i „orzechówka” poratują Twój żołądek

Dolega żołądek? Może warto zrobić w domu nalewkę, która pomoże złagodzić dolegliwości i pobudzi trawienie.. Nasze babcie miały swoje wypróbowane przepisy. Oto dwa z nich:

Pieprzówka

Do ćwierć litra wódki dodajemy 5 ziaren pieprzu (gorzkiego). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 – 8 dni. Po tym czsie nalewka jest gotowa.
W przypadku żołądkowych dolegliwości należy zażyć mały kieliszek pieprzówki.

Orzechówka

Orzechy włoskie to smakołyki kojarzące się z dzieciństwem i ze świętami,
przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Ale orzech włoski (Juglans regia) posiada również lecznicze właściwości.

Liście orzecha (Folium Juglandis) mają działanie ściągające i przeciwzapalne.
Zielone orzechy, natomiast, są od wieków stosowane jako środek przeciw bólom i kurczom żołądka.

Oto przepis na orzechówkę:

Na przełomie lipca i sierpnia zbieramy orzechy włoskie. Muszą być jeszcze zielone i miękkie. Na ćwierć litra wódki potrzebujemy 8 sztuk. Kroimy je na kawałki, zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień, chroniąc przed światłem.

Orzechówka nie ma dobrego smaku. Aby go poprawić dodajemy trochę nalewki miętowej, cynamon i kilka goździków.

Stosujemy 20 – 30 kropel w kieliszku wody przed jedzeniem.