ZARADNE BABKI. pl






ZDROWIE


Nalewki "pieprzówka" i "orzechówka" poratują Twój żołądek


Dolega żołądek? Może warto zrobić w domu nalewkę, która pomoże złagodzić dolegliwości i pobudzi trawienie.. Nasze babcie miały swoje wypróbowane przepisy. Oto dwa z nich:

Pieprzówka

Do ćwierć litra wódki dodajemy 5 ziaren pieprzu (gorzkiego). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 - 8 dni. Po tym czsie nalewka jest gotowa.
W przypadku żołądkowych dolegliwości należy zażyć mały kieliszek pieprzówki.



Orzechówka

Orzechy włoskie to smakołyki kojarzące się z dzieciństwem i ze świętami,
przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Ale orzech włoski (Juglans regia) posiada również lecznicze właściwości.

Liście orzecha (Folium Juglandis) mają działanie ściągające i przeciwzapalne.
Zielone orzechy, natomiast, są od wieków stosowane jako środek przeciw bólom i kurczom żołądka.

Oto przepis na orzechówkę:

Na przełomie lipca i sierpnia zbieramy orzechy włoskie. Muszą być jeszcze zielone i miękkie. Na ćwierć litra wódki potrzebujemy 8 sztuk. Kroimy je na kawałki, zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień, chroniąc przed światłem.

Orzechówka nie ma dobrego smaku. Aby go poprawić dodajemy trochę nalewki miętowej, cynamon i kilka goździków.

Stosujemy 20 - 30 kropel w kieliszku wody przed jedzeniem.

Przeczytaj również:

  1. Nalewka z kitu pszczelego (propolisu)
  2. Olejek dziurawcowy
  3. Jak zrobić ajerówkę i dzięgielówkę


  4. Więcej artykułów

Akcje charytatywne-Kontakt-Mapa witryny- Polityka prywatności
© Copyright by "www.zaradnebabki.pl"