Jak gotować ryż i kasze

Szybkie tempo życia i wygoda skłaniają nas do korzystania z obecnych na rynku gotowych torebek, w których bez przypalania garnka, w krótkim czasie ugotujemy ryż albo kaszę. Każdy jednak, kto kiedykolwiek spróbował ugotowanej tradycyjnym sposobem kaszy gryczanej albo ryżu na sypko, przyzna rację stwierdzeniu, że przetworzone nadmiernie ziarenka nie mają już takiego smaku, jakim raczyli swoje podniebienia nasi przodkowie.
Warto więc poświęcić czasami trochę więcej ze swojego dnia i przygotować przepyszne danie, którego sekret tkwi w użytych proporcjach wody i kaszy.

Ogólne zasady gotowania kasz

Przed gotowaniem kasze należy przebrać i usunąć zanieczyszczenia. Grube kasze i ryż myjemy na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Kasze drobne natomiast należy na sucho „odsiać” (wsypać na gęste sito i potrząsać).
W zależności od przeznaczenia kaszy, stosujemy jedną z trzech metod gotowania:
1. rozklejanie (na kleiki, krupniki i do pokrojenia w kostkę)
2. gotowanie na sypko
3. gotowanie na półsypko
Różnica między tymi metodami polega na innej proporcji wody w stosunku do kaszy.

Rozklejanie

Objętość płynu powinna być cztery razy większa od objętości kaszy. Kaszę wrzucamy na wrzącą wodę i mieszamy aż do zawrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i stawiamy na płytce ochronnej.
Drobne kasze gotujemy ok.15 min. Grube kasze i ryż ok.30 min.

Gotowanie na sypko

Proporcja wody do gotowanych na sypko drobnych kasz wynosi 1:1. Do kasz grubych jest inna:
1 szklanka ryżu – 1,5 szklanki wody
1 szklanka kaszy jęczmiennej – 2 – 2,5 szklanki wody
1,2 szklanki kaszy gryczanej – 2,5 szklanki wody
Kasze wsypujemy do wrzącej, osolonej wody, mieszamy aż do wchłonięcia płynu a następnie dogotowujemy. Garnek z kaszą (koniecznie przykryty) wkładamy do mniejszego z wrzącą wodą. Możemy go też po prostu zawinąć w koc.
Drobne kasze, które mają być gotowane na sypko musimy najpierw zatrzeć jajkiem:
Na każde 30-40 dag kaszy bierzemy 1 jajko i dokładnie razem mieszamy. Zatartą kaszę rozkładamy cienką warstwą na blasze i suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Po wyschnięciu wrzucamy kaszę do wrzącej wody z solą i dodatkiem tłuszczu. Gotujemy jak wyżej.

Gotowanie na półsypko

Kasze gotujemy tak, jak na sypko, bierzemy tylko więcej wody:
1 szklanka ryżu – 2-3 szklanki wody
1 szklanka kaszy jęczmiennej – 3-4 szklanki wody.

Autor artykułu: Ewaga