Folia aluminiowa zadomowiła się na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją bardzo często; do pieczenia, gotowania albo do… pakowania kanapek. Nie wszyscy jednak potrafią odpowiedzieć, dlaczego jedna jej strona jest błyszcząca a druga matowa.
A Ty… Czy znasz tajemnicę aluminiowej folii?
Wbrew pozorom nie jest obojętne w jaki sposób zawiniemy w nią produkty spożywcze. Strona błyszcząca chroni przed utratą ciepła, Strona matowa, natomiast, ciepło przepuszcza.
Dlatego podczas pieczenia w folii mięso, ziemniaki, rybę itp. zawijamy tak, aby błyszcząca strona była na zewnątrz.
Natomiast jeśli chcemy, aby przygotowana potrawa dłużej była ciepła, robimy odwrotnie. Nakrywamy ją błyszczącą stroną do środka.
Pieczenie w folii to alternatywa dla osób będących na diecie. Mięso czy ryba nie wysycha i nie wymaga użycia tłuszczu. Potrawy są więc lżej strawne.
Folia aluminiowa nie przepuszcza światła ani powietrza. Możemy zawinąć w nią produkty spożywcze aby nie przechodziły zapachem z lodówki. Choć w tym wypadku pojawiają się przeciwnicy, wspominający o jej szkodliwości, polecający zamiast tego pergamin lub plastikowe i szklane pojemniki. Warto je, oczywiście stosować, choć nie należy tak od razu przekreślać folii aluminiowej i jej różnorodnych zastosowań.
Na pewno, i to należy podkreślić, nie wolno w folię zawijać produktów kwaśnych, gdyż wchodzą one z aluminium w reakcję chemiczną.