Suszenie to metoda konserwowania warzyw i owoców, która polega na pozbawieniu ich wody. Dzięki temu łatwo można je przechować i zużytkować w okresie zimowym.
Niestety, suszenie pozbawia owoce i warzywa znacznej ilości witamin, nie są więc tak wartościowe jak produkty świeże lub mrożonki.
Mimo to susze, szczególnie owocowe mają swoich amatorów. Zdrowiej jest przegryzać plasterki suszonego jabłka czy gruszki niż chipsy. Z kolei suszone śliwki przydadzą się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit.
Oprócz warzyw i owoców suszyć można też grzyby a także wszelką zieleninę: koperek, por, seler, pietruszkę i marchew.
Jak przygotować produkty do suszenia
Wszystkie owoce i warzywa przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe i dojrzałe
(ale nie przejrzałe). Nie szkodzi jeśli będą trochę poturbowane.
Śliwki myjemy w gorącej wodzie, gdyż pokryte są one woskowym nalotem, który może utrudniać odparowanie wody. Kroimy na połówki, choć możemy też suszyć w całości.
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, usuwając gniazda nasienne.
Warzywa po umyciu i obraniu rozdrabniamy tak, jak będziemy potem używać. Możemy więc pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Możemy także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zieleninę dokładnie myjemy, osuszamy na sicie i kroimy.
Grzyby starannie oczyszczamy ale ich nie myjemy. Z kapeluszy maślaków zdejmujemy skórkę. Kroimy lub suszymy w całości.
Jak suszyć
Suszenie musi się odbywać w podwyższonej temperaturze, aby zapobiec rozwojowi drobnoustrojów czy pleśni. Suszymy więc nasze produkty w pobliżu źródeł ciepła. Miejsce musi być też przewiewne.
Można suszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, na wygaszonym grilu, przy kaloryferze itp.
Kawałki owoców i warzyw nawlekamy na nitki lub nierdzewne druty albo luźno rozsypujemy na sitach. Suszenie na gazecie jest kłopotliwe, gdyż od spodu surowiec wilgotnieje i trzeba go ciągle przesypywać.
Jeśli często przygotowujemy susze warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie do suszenia, dostępne w wielu sklepach.
Kiedy susz jest gotowy
Dobrze wysuszone owoce i warzywa rozpoznamy po tym, że po naciśnięciu nie wypływa z nich sok. Są one przy tym elastyczne, nie łamią się.
Suszona zielenina jest bardzo krucha, drobniejsze kawałki dają się rozetrzeć w proch.
Suszone grzyby powinny się łatwo łamać.
Jak przechowywać suszone owoce i warzywa
Gotowe susze powinniśmy koniecznie przechowywać w suchych miejscach, gdyż inaczej zawilgotnieją. Wsypujemy je do papierowych toreb, kartoników lub do szklanych naczyń i szczelnie zamykamy.
Co jakiś czas kontrolujemy zapasy.