Jak wybrać i oporządzić karpia

Jak wybrać i oporządzić karpia

Karp to nieodłączny element polskiej Wigilii. Jeszcze do niedawna obowiązkowo należało kupić żywe ryby, które później, ku uciesze dzieci pływały w wannie.
Dziś coraz więcej osób decyduje się na zakup ryb mrożonych, a to z braku czasu lub też niechęci do ich zabijania.
Z każdego rodzaju karpia można przygotować wspaniałe potrawy. Ważne jednak, aby ryba była świeża.

Jak kupować karpie

Najsmaczniejsze są sztuki ważące 2-2,5 kg. Większe są zbyt tłuste, a przez to mniej smaczne.
Kupując karpie żywe należy zwrócić uwagę, aby nie były pokaleczone, ospałe i by przyjmowały w wodzie naturalną, pionową pozycję.
Żywych karpi nie wolno przynosić do domu w foliowych torebkach !!!
Należy je włożyć do siatki lub płuciennej torby i jak najszybciej przełożyć do zimnej wody. Dla zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu, wodę należy zmieniać.

Karpie świeże, śnięte, powinny być jędrne i elastyczne, o naturalnym kolorze skóry i wypukłych, jasnych oczach.
Najprostszy test świeżości to naciśnięcie skóry. Miejsce to powinno szybko się wyrównać.

Ryby mrożone również powinny mieć wypukłe, przeźroczyste oczy oraz czerwone skrzela. Ich łuski powinny być zwarte a zapach charakterystyczny, świeży.

Jak zabijać karpia

Rybę należy owinąć ściereczką i położyć na desce grzbietem do góry.Trzymając ją jedną ręką, drugą uderza się bardzo mocno tłuczkiem w miejsce, gdzie głowa łączy się z tułowiem. Po ogłuszeniu ryby należy w tym miejscu ostrym nożem przeciąć kręgosłup i pozostawić rybę do wykrwawienia.
UWAGA !!!
Nie zabieraj się do zabijania ryby, jeśli nie jesteś pewna, czy ją utrzymasz. Ryba szarpie się i rzuca. Nie jest łatwo jednocześnie trzymać ją i ogłuszać. Kręgosłup przecinaj zdecydowanym ruchem. Oszczędź zwierzętom niepotrzebnych cierpień.

Jak oporządzić karpia

Zabitą lub rozmrożoną rybę należy oskrobać. Fachowo wykonuje się tę czynność ząbkowanym nożem, od ogona w kierunku głowy. Na końcu skrobie się grzbiet i podbrzusze.
Przy usuwaniu wnętrzności należy uważać, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby do tego doszło, wtedy natychmiast trzeba karpia opłukać pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie ryba przejdzie goryczą.

Oskrobaną rybę dzieli się na porcje, robiąc na skórze kilka nacięć.

Gdy ryba pachnie mułem

Zapach mułu z ryby można usunąć w dwojaki sposób:
1. Skropić sokiem z cytryny
lub
2. Zanurzyć na kilka godzin w roztworze wykonanym z podanych składników:
2,5 litra wody,
1 czubata łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

Rybę wraz z roztworem należy przechowywać w chłodnym miejscu a następnie dobrze opłukać i osuszyć.