Jak zrobić krochmal

Czasami warto samej przygotować krochmal. Będziemy miały satysfakcję a w dodatku zaoszczędzimy kilka złotych. Jeśli nam nie wyjdzie- nic się nie stanie. Składniki krochmalu nie są przecież kosztowne.

Rodzaje krochmalu

Wyróżniamy kilka rodzajów krochmalu. Tak, tak, przez wieki nasze babki i prababki rozwinęły sztukę krochmalenia do perfekcji.
Do wszystkiego inny krochmal.
Jest więc krochmal z mąki pszennej lub ziemniaczanej, krochmal z ryżu i krochmal z kasztanów.

Krochmal pszenny i ryżowy można ze sobą zmieszać w równych ilościach i wyjdzie nam wtedy jeszcze jeden rodzaj: krochmal mieszany.

Krochmal z mąki pszennej lub ziemniaczanej

Ilość mąki na litr wody przy narmalnym krochmaleniu to płaska łyżka.

Gotujemy aż się ładnie rozklei. Im dłużej, tym lepiej bo krochmal będzie trwalszy.

Po lekkim wystudzeniu wkładamy bieliznę, wyduszamy i odciskamy, roztrzepujemy.

Krochmal ryżowy

Dwie łyżki ryżu rozgotowujemy w dwóch szklankach wody.

Następnie wlewamy do litra wrzącej wody i dobrze wszystko mieszamy.
Krochmalimy bieliznę.

Krochmal z kasztanów

To nie pomyłka! Z kasztanów można zrobić bardzo mocny krochmal.
Warto zadbać o to jesienią i zrobić sobie zapas kasztanowej mączki.

W tym celu świeże kasztany obieramy z brązowej skórki i cieniutko kroimy.
Następnie suszymy je na blaszce w piekarniku. Piekarnik nie ma być gorący a tylko letni.

Gdy kasztany będą suche, należy je przepuścić przez maszynkę do mięsa. W ten sposób otrzymamy mączkę.
Ale to jeszcze nie wszystko. Mączkę należy kilka razy przepłukać zimną wodą. Woda po ostatnim płukaniu musi być przejrzysta!

Wtedy mokrą masę wykładamy na ścierkę, odciskamy nadmiar wody i suszymy ostrożnie, często mieszając.
Suszyć można na słońcu (jeśli będzie jesienią.
Na koniec przygotowaną mączkę z kasztanów możemy wsypać do słoika i używać w razie potrzeby.

Stosujemy rozpuszczając łyżeczkę mączki w litrze wrzątku.
Krochmal jest bardzo mocny.