Dieta lekkostrawna polega na odżywianiu się produktami łatwymi do strawienia, czyli nie obciążającymi nadmiernie organizmu. Stosowanie jej zaleca sę szczególnie osobom starszym, u których pojawiają sie problemy z układem pokarmowym. Nie należy mylić pojęcia dieta lekkostrawna ze słowem „odchudzanie”. Owszem, czasami lekarz zaleca redukcję wagi, wtedy stosując dietę lekkostrawną ogranicza się również liczbę dostarczanych kalorii, ale nie jest to zasadą.
Innymi, oprócz wieku, wskazaniami do stosowania diety lekkostrawnej są choroby przebiegające z wysoką gorączką i choroby wymagające leżenia w łóżku, także choroby przewodu pokarmowego i układu krążenia. W każdej z tych sytuacji dieta wymaga pewnego dostosowania, niekiedy dość radykalnego, zwłaszcza w okresie nasilenia objawów chorobowych. Gdy sytuacja ulegnie poprawie, chory może stosować bardziej liberalną formę diety.
Jedną z zasad diety lekkostrawnej jest ograniczenie ilości spożywanego błonnika, jednak nie we wszystkich przypadkach trzeba się do tej zasady stosować. Błonnik, mimo że nie jest przez układ pokarmowy trawiony, spełnia w organizmie bardzo ważną rolę: pobudzając jelita do pracy, pomaga zapobiegać zaparciom. Dlatego ilość spożywanego błonnika i jego źróła powinnyć być ustalone indywidualnie. Dieta lekkostrawna ma za zadanie oszczędzać układ pokarmowy człowieka, a dokonuje się to poprzez unikanie pewnego rodzaju produktów. Zakazane są tłuste gatunki mięsa i ryb, tłuste sery żółte i sery topione, smalec, słonina i boczek. Nie można spożywać warzyw działających wzdymająco i ostrych przypraw. Zakazane są grube kasze i pieczywo razowe oraz wszystkie gatunki pieczywa świeżego. Produkty dozwolone mogą byc spożywane po właściwym przygotowaniu, czyli gotowane, smażone i pieczone bez tłuszczu.
Posiłki w diecie lekkostrawnej powinny być urozmaicone, podawane regularnie 4-5 razy dziennie. Użyte do ich przygotowania produkty muszą być koniecznie świeże. Potrawy podaje się zaraz po ugotowaniu. Zakazane jest odgrzewanie.
Dieta lekkostrawna to dieta, którą często stosuje się przez długi okres czasu, dlatego powinna być dobrze przemyślana i skomponowana.
(u)